Skip to content Skip to footer

A történetünk

A Darázsvin Borászat kezdetei

Nagyon örülök, hogy ezeket a sorokat olvassa. A borkészítést mindig nagy kihívásnak tartottam. Eleinte a körülmények és a vállalkozásomból eredő elfoglaltságaim akadályozták ezirányú tevékenységemet. 2011-ben kaptam első aranyérmemet egy helyi borversenyen.

Ez az elismerés ösztönzött a további fejlődésre, a minőségi borok készítésére. 2014-ben határoztam el, hogy hivatásszerűen fogok foglalkozni a borászattal. Keményen dolgoztam /és dolgozok jelenleg is/ terveim megvalósítása érdekében.

A borospince építése és a jövő tervei

Fő célom, minőségi borok készítése a bort szeretők és fogyasztók számára, elérhető áron. 2015-ben saját borospincét építettem, a következő évben pedig egy még nagyobb projekt megvalósításába kezdtem.

Az első szakasz a présház megépítését, kialakítását foglalta magába, ezt 2017 végén sikerült befejeznünk. Azóta több ezer kiló, különböző fajtájú szőlőt dolgoztunk fel az őszi termésből. A második szakaszban az öreg családi ház átépítésére összpontosítottam, egy pincészet helyiségei készültek el, köztük egy családi és baráti rendezvényekre alkalmas terem.

Nagy álmom 2021-ben valósult meg véglegesen: átadtuk a borozónkat, amely szülőfalumban, Pereden, a templom közelében épült fel. Az emeleti részen szállást is tervezünk, bízok benne, hogy fokozatosan ez is elkészül. Nagyon örülök, hogy egy otthonias hangulatú családi borászatot sikerült létrehoznunk. Mert a kellemes környezet a borhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik. vináreň. V príprave je aj možnosť ubytovania v hornom poschodí. Ale verím, že všetko má svoju postupnosť. Zatiaľ sa teším z toho, že sa nám podarilo vytvoriť pravú domácu pohodu, ktorá k vínu neodmysliteľne patrí a je hlavnou myšlienkou nášho rodinného vinárstva.

A minőség számít

A szőlőt több hivatalosan is bejegyzett szőlőtermelőtől biztosítjuk be, elsősorban magyar szőlőtermő vidékekről – a fehéret a Mátra és Pannonhalma borvidékeiről, a rosé és a vörös borok szőlői pedig Szekszárd környékéről valók.

A fehér és rosé borokat reduktív eljárással készítjük, a bor nemesacél hordókban érlelődik. A vörösbort a héjon erjesztés módszerével készítjük ún. vinifikátorokban, tartályokban, majd a pincében 225 literes tölgyfa hordókban hagyjuk beérni.

Fehér és rosé boraink a kedvező időjárásnak köszönhetően az utóbbi négy évben gyümölcssavaktól teltek és frissek. Vörösboraink a szőlő származási helyének köszönhetően anyagokban gazdagok, teltek, hosszű ízlecsengésűek. Borkínálatunkat az éréstől függően fokozatosan bővítjük.

Szeretettel várunk minden borkedvelőt! Bízok benne, hogy a bor összeköti az embereket! Egészségükre, barátaim!

Zsolt Darázs vinárstvo Darázsvin
hu_HU