Skip to content Skip to footer

Náš príbeh

Začiatky vinárstva Darázsvin

Som rád, že čítate tieto riadky. Vinárstvo som vždy považoval za veľkú výzvu. Spočiatku vo mne túto túžbu brzdili okolnosti a moja kariéra v podnikaní. Potom som v roku 2011 získal svoju prvú zlatú medailu od odbornej poroty v miestnej vinárskej súťaži.

Práve toto ocenenie ma motivovalo k tomu, aby som naďalej vyrábal kvalitné vína a zlepšoval sa. Približne v roku 2014 som prišiel s myšlienkou, venovať sa vinárstvu na profesionálnej úrovni. Tvrdo som na tom pracoval (a aj naďalej pracujem), aby sa táto myšlienka stala skutočnosťou.

Výstavba pivnice a plány do budúcna

Mojím hlavným cieľom je vyrábať predovšetkým kvalitné, ale aj cenovo dostupné vína pre milovníkov a spotrebiteľov vín. V roku 2015 som postavil vlastnú pivnicu a následne rok na to som začal pracovať na väčšom projekte.

Prvá fáza zahŕňala prevádzku výroby vína, ktorú sa mi podarilo úspešne dokončiť do konca roka 2017. Počas tohto obdobia sa nám vydarilo spracovať tisíce kilogramov rôznych odrôd hrozna počas zberu na jeseň. V druhej fáze som sa zameral na prestavbu starého rodinného domu, z ktorého som spravil plnohodnotné rodinné vinárstvo s priestormi na akcie s priateľmi a rodinou pri poháriku vína.

V roku 2021 sa mi podarilo môj sen splniť a v mojej rodnej obci Tešedíkovo stojí len kúsok od kostola vináreň. V príprave je aj možnosť ubytovania v hornom poschodí. Ale verím, že všetko má svoju postupnosť. Zatiaľ sa teším z toho, že sa nám podarilo vytvoriť pravú domácu pohodu, ktorá k vínu neodmysliteľne patrí a je hlavnou myšlienkou nášho rodinného vinárstva.

Na kvalite záleží

Hrozno dovážame od viacerých registrovaných vinohradníkov, predovšetkým z maďarských vinárskych oblastí – biele hlavne z vinohradníckej oblasti Mátra a Pannonhalma, zatiaľ čo hrozno pre ružové a červené vína pochádza z oblasti Szekszárd.

Biele a ružové vína vína vyrábame reduktívnym spôsobom a víno následne dozrieva v nerezových nádržiach. Červené vína vyrábame metódou nakvasenia na šupkách v tzv. vinifikátori a neskôr ich nechávame dozrieť dole v pivnici v 225-litrových barikových sudoch.

Naše biele a ružové vína sú vďaka priaznivému počasiu za posledné štyri roky dostatočne plné a svieže s ovocnými kyselinami. Červené vína sú vďaka zemepisnej polohe hrozna veľmi extraktívne, plné s dlho doznievajúcou chuťou. Náš sortiment vín budeme postupne rozširovať v závislosti od ich zrenia.

S radosťou očakávame záujem každého milovníka vín. Verím, že víno dokáže ľudí spájať. Na zdravie, priatelia!​

Zsolt Darázs vinárstvo Darázsvin
sk_SK